Ølsæt
Startside Op Recepter Fadølsanlæg Handel Teknik Råvarer

 

Startside
Op

Hvordan brygger man øl ud fra ølsæt ?

Et ølsæt består af en dåse med maltekstrakt med tilsat humle og en lille pose gær.

I princippet skal maltekstrakten blandes med vand, gæren tilsættes og 1 uge efter er øllet klart til at komme på flaske.

Mange ølsæt er beregnet til 19 liter og andre til 10 liter. I de fleste tilfælde vil alkoholprocenten blot blive cirka 3, hvis der ikke tilsættes mere sukker. Det vil fremgå af en lille seddel under låget, eller stå på siden af dåsen eller på den papkasse sættet blev leveret i.

Det ekstra sukker kan være almindeligt sukker, men brygsukker (det vil sige druesukker til ca. 25 kr pr. kilo) anbefales. Smagen skulle blive bedre og gæringen hurtigere. Jeg har dog lavet tunge øl (fx stout) med almindeligt hvidt roesukker - det gik fint.

Hvis opskriften følges, tager det cirka 1 time at sætte øllet over til gæring, og 2 timer at fylde det på flasker en uge senere.

Ølsæt kan købes billigt (ned til ca. 60 kr for 19 liter - se ), så det er bare med at komme i gang og få prøvet noget.

Forbedringsmuligheder

Normalt står det ikke i brugsanvisningen, at maltekstrakten i dåsen skal koges.

Det anbefales dog at gøre det alligevel - hvorfor se

Desuden kan der anvendes (mere) maltekstrakt i stedet for sukker. Maltekstrakt kan købes tørret på pose (ca. 30 kr pr. ½ kilo) eller flydende. Man kan også blot anvende 2 ølsæt til 1 gang vand. Eller 1 ølsæt til det halve vand. Det er gjort i glasbeholderen herunder. 1 ølsæt - IPA til 22 liter er hældt på 2  stk 5 liters dunke. Det burde give en stærk øl med smag. Bitterheden skulle blive den dobbelte af normalt. Øllet er sat over den 12. marts 2005 - mere vil følge her.

Endelig kan det anbefales at tilsætte lidt aromahumle. Hvad er det ? Se

Aromahumle kan let tilsættes ved at komme lidt humle (fx 10 - 15 gram) i lidt vand - give det 1 minut i mikrobølgeovnen for at desinficere det, og så bare ned i gærtanken med det. Det giver øllet en friskhed, som ellers er tabt i ølsættenes metaldåser.

Nogle ølsæt (fx Tom Caxton) har også en lille pose humle til samme formål