Kulsyre
Startside Op Recepter Fadølsanlæg Handel Brygning Råvarer

 

Startside
Op

 

Kulsyre - kemisk betegnet CO2 - har et fasediagram, der ser således ud:

Bemærk blandt andet følgende:

Ved en temperatur på -78 0C er trykket 1 atm, hvilket vil sige, at CO2 kan eksistere stabilt uden for trykflasken. Det kan ses, at ved -78 0C er CO2 enten gas eller fast stof. Vi har altså tøris, der hedder tøris, fordi det er koldt og tørt. Isen smelter ikke, den går direkte fra fast stof til gas.

Ved en temperatur på -56 0C er trykket 5 atm, og  CO2 kan eksistere i alle tre faser (fast stof, væske og gas) - derfor hedder det trippelpunktet.

Ved en temperatur på 25 0C er trykket 67 atm. Det vil sige, at trykket i trykflasken er 67 atm i en varm ølstue. Gudskelov er flasken normalt trykprøvet til 200 atm. Flasken indeholder væske i bunden og gas ovenover. Når der åbnes, strømmer gassen ud (og over i øl-ankeret), mens væsken fordamper. Den vil faktisk koge, fordi de 67 atm er over lufttrykket på 1 atm. Under kogning bruges der varme, der kun kan tages fra flasken og resten af kulsyren. Flasken bliver derfor kold.

Ved en temperatur på 31 0C er trykket steget til 73 atm, men figuren viser et kritisk punkt. Det betyder, at ved dette tryk er gassen trykket så meget sammen, og væsken har udvidet sig så meget, at gas og væske ikke kan skelnes fra hinanden. Over 31 0C er det derfor ikke meningsfuldt at tale om indholdet i flasken er gas eller væske. Det er begge dele.

Vil du se det på billeder. OK - så se nedenfor

 
Her kan man se væskefasen og gasfasen i en kulsyreflaske ved fx 20 oC.

Væsken danner bobler svarende til den koger.

Når temperaturen stiger, begynder boblerne at forsvinde, svarende til at gas og væske begynder at ligne hinanden.

Grænsen til væske kan stadig ses.

Når temperaturen nærmer sig 30 oC bliver forskellene mindre mellem væske og gas.
Når temperaturen er over 31 oC ved et tryk på 73 atm forsvinder forskellen mellem væske og gas.

Vi har en superkritisk væske