Ekstraktbryg
Startside Op Recepter Fadølsanlæg Handel Teknik Råvarer

 

Startside
Op

Hvordan brygger man øl ud fra maltekstrakt ?

Denne fremgangsmåde kan anses som en mellemting mellem metoden med    og metoden med  .

Det er imidlertid en metode, der kan bruges til at udvikle egne øltyper hurtigt og let.

Faktisk er et ølsæt også en brygning ud fra maltekstrakt, fordi dåsen indeholder maltekstrakt.

Maltekstrakt

Hvis man laver  får man lavet en sukkerlage med malt-sukker. Hvis man koger denne lage ind til et koncentrat, får man flydende maltekstrakt, og hvis man sprøjter maltekstraktet ud i et tørrekammer, vil maltsukkeret blive udskilt som et tørt pulver, kaldet spraymalt.

Som hjemmebrygger kan man købe både flydende maltekstrakt og spraymalt. Maltekstrakt giver nok den bedste smag, fordi der gå lidt smags-aroma tabt i tørre-processen.

Flydende maltekstrakt kan købes i dåser eller dunke i alle mulige kvaliteter og til forskellige priser. Den billigste måde er faktisk ofte at købe et til 60-70 kr, hvor den medfølgende dåse indeholder knap 2 kg maltekstrakt. Så får man også en pose tørgær med i købet. Dette maltekstrakt indeholder humle, hvilket man skal huske at indregne - det vil sige, man skal ikke tilsætte ekstra humle, eller i hvert fald ikke så meget.

En virkelig god kvalitet maltekstrakt er "de røde dunke" fra Weyermann, der kan købes hos fx Maltbasaren for 150 kr for 4 kg - se . Med en "rød dunk", humle, eventuelt lidt specialmalt og en gang gær, kan man hurtigt lave super-øl. Se recepterne "Red October" og "Det røde lyn" på  

Tørret maltekstrakt - kaldet spraymalt - kan købes i forskellige kvaliteter til priser mellem 30 og 80 kr for et halvt kilo. Spraymalt er (naturligvis på grund af tørreprocessen) dyrere end flydende maltekstrakt. Det er alligevel godt med at par poser i skabet - fx til at forbedre et ølsæt ved at bruge spraymalt i stedet for sukker, eller til at hæve sukkerindholdet i en maltbryg, hvor det ikke er lykkedes at få nok sukker ud af malten.

Spraymalt fås både humlet og uhumlet og i forskellige grader af mørk-hed. Køb  noget lys og uhumlet spray-malt. Der er bedre metoder til at få farve og humle i øllet.

Nu skal vi i gang

Mit råd er:

1. gang: Køb et ølsæt, erstat sukker helt eller delvist med spraymalt og tilsæt ekstra humle - se og "Tjekkisk øl" på .

2. gang: Køb en rød dunk fra Weyermann, tilsæt en speciel udvalgt gær og humle 

3. gang: Køb en rød dunk, tilsæt en specielt udvalgt gær og humle, samt lidt specialmalt- se "Det røde lyn"  og "Red October" på

4. gang og fremefter: Udvikl metoden fra 3. gang efter dine lyster. Og hvis du bare skal lave øl til husarerne, så brug metoden fra 2. gang.

Metoden under 3. gang bygger på det princip, at maltekstrakten giver grundsubstansen, mens specialmalten giver karakter, farve og smag. Specialmalt - se , er malt, der typisk er mørkere eller har speciel smag. Dette er opnået ved en længere opvarmning under varierende forhold. Det betyder samtidigt, at sukkeret kan trækkes ud uden at man skal gennemgå den store proces som angivet under .

Det går faktisk an at have specialmalten med i bare et kvarters tid i starten af processen og få en god effekt - se "Red October" på . Det er vigtigt, at malten ikke koger med. Det kan give en grim og bitter smag.

På denne måde kan man lave alle mulige slags øl og efterligne de velkendte øltyper.

Du skal ikke være flov over at anvende flydende maltekstrakt - det gør flere af de berømte mikrobryggerier også.